+90 (212) 244 66 00
Makedonya Üniversiteleri - İstiklal Caddesi No:49 (Mavi han) Kat:5 Taksim/İstanbul
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi

Hızlı Menü

Malzemeleri birleştirme ve yapısal mühendislik - Makedonya Üniversiteleri



İnşaat sektörü son zamanların en çok gelişen sektörlerinden biri olarak bilinmektedir. Bu sektörde özellikle binaların yapısal gelişimleri incelenmektedir. İnşaat sektöründe binaların yapısal gelişimlerini inceleyen kişiler yapı mühendisi unvanı ile anılmaktadırlar. Bu kişiler aldıkları eğitimde binaların taşıyıcı sistem tasarımlarını, taşıyıcı sistemlerin hesaplama ve uygulama yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmaktadırlar. Yapı mühendisliğinde okuyan kişiler ayrıca değişik yapılarla ilgili bilgi ve becerilerini arttırarak binaların daha sağlam inşa edilmesinde rol almaktadırlar. Ülkemiz depremi çok sık yaşadığından dolayı yapı mühendisliği geleceğin parlak meslek dallarından biri olacaktır. Bu bölümde okumak istiyorsanız Üsküp Kirli Metodi Üniversitesi tam da size göre bir üniversitedir. Bu üniversitede yapı mühendisliği okuyabilmek için yıllık 2000 Euro gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Yapı Mühendisi aynı zamanda yapılarda meydana gelen hasar tespiti, bu hasarların onarılması ve yapıların güçlendirilmesi çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Alt yapı ve üst yapı çalışması yapılacak yerlerin sağlamlığı konusunda karar vermek ve bu çalışmalar esnasında kullanılacak malzemeler konusunda karar verme yetkisi de yapı mühendisinin çalışma alanına girmektedir. Köprü, tünel, demir yolu, karayolu, metro, havaalanı pisti, liman, su temini ve dağıtımı, arıtma istasyonu, pompa istasyonları, kanalizasyon ağları, baraj- enerji santralleri, su depoları, yüksek anten, petrol- boru hattı gibi yapı çalışmalarında gerekli incelemeleri yapmak ve karara varmak yapı mühendisliğinin inceleme alanına girmektedir. Yapısal sistemlerin dizaynı, yapıların konfigürasyon işlemleri, binaların oluşum aşamasında kullanılan iç yapı elemanları, yerinde montaj ve kurulum, kaldırma sistemleri gibi konular yapı mühendisliği okuyacak kişilerin gördükleri dersler arasında yer almaktadır. Bina yapı konseptleri, yapısal sistem elemanları ( kirişler, ızgara kirişler, çerçeve ve kemerler), binaların dış etkenlerden etkilenme biçimleri, dış yüklerin etkisi, yapısal sistemlerin nasıl oluştuğu ile ilgili bilgiler de yapı mühendisliğinde önem verilen dersler arasında yer almaktadır.

Deprem kuşağından etkilenen bir ülke olduğumuz için yapıların depreme dayanıklılığı konusunda da gerekli eğitim alınması gereklidir. Depreme dayanıklı yapı tasarımlarının oluşumunu arttırmak amacı ile yapı mühendisliğinde okuyan öğrencilere depreme dayanıklı yapı tasarım kuralları, yapısal sistemlerdeki hata ve kusurlar ve depremin oluşturduğu yapısal hasarların giderilmesinde kullanılabilecek en etkili yöntem ve tekniklerde öğretilmektedir.