+90 (212) 244 66 00
Makedonya Üniversiteleri - İstiklal Caddesi No:49 (Mavi han) Kat:5 Taksim/İstanbul
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi
  • Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi

Hızlı Menü

OBUA - Makedonya Üniversiteleri

 

Obua nefes verilerek çalınan çalgı aletleri arasında yer almaktadır. Bu çalgı aleti ahşaptan üretilmekte ve ağız yolu ile çalınan müzik aletidir. Üniversitede akademik eğitim alacak kişilerin seçebilecekleri mükemmel bir sanat alanıdır. Obua ahşap malzemeden özel olarak üretildiklerinden dolayı genellikle gül ağacı ya da abanoz adlı ham maddeden yapılmaktadır.

Obua derslerinde ilk olarak doğru bir şekilde nefes alıp-vermeyi öğretmektedir. Çünkü nefesli bir çalgı olmasından dolayı, üniversitede ilk önce nefesi düzene koymak için temel dersler verilmektedir. 69.6 santim uzunluğunda olan bu çalgı aleti alt bölümü geniş ve ağız kısmı incedir. Oldukça eski bir tarihi olmasından dolayı Anadolu’da geleneksel şekilde fazlası ile ilgi gösterilmektedir.

            Tarihine ve geçmişine sahip çıkmak isteyenler gençlerin merakı sayesinde Üniversitede Obua bölümü açılarak, temel derslerden başlayarak, pratik bir şekilde akademik eğitim vermektedir. Bu bölüme gidecek olanların yetenekleri olmasından daha çok ilgisi olması gerekmektedir. Her ne kadar sanatsal alanlar yetenek ister, düşüncesi verse bile, öncelikle kişinin ilgi ve alakası olması gerekmektedir.
Akademik eğitimine katıldıktan sonra ve çok istediğiniz takdirde profesyonel olarak Obua rahatlıkla çalabilirsiniz. Mezun olduktan sonra profesyonel olarak bir çalgı ekibinde yer alabilirsiniz. Bunun yanı sıra konser alanlarında ve diğer yerlerde çalmanız mümkündür. Teknik olarak kısımları incelenmeli ve temeli sağlam atılmalıdır. Obua çalgısı teknik anlamda 3 bölümden meydana gelmektedir.

            Birinci bölüm olarak huni şeklinde ve adında olan geniş kısma denmektedir. Pes olan sesler elbette bu bölümden çıkarak melodi oluşturmaktadır. İkinci bölüm ise; en narin ve kibar olan kısımdır. Mekanizma olarak çok detaylı ve ince yerler burada yer almaktadır. Çok dokunaklı ve içten gelen sesleri daima bu narin olan kısım çıkartmaktadır.
En son bölge yani, üçüncü alan çok dar olmaktadır. Seslerin oktavlanmasına yer veren ve obua çalgısının kamış olan bölgesi ile aynı alan içerisinde bulunuyor. Çalgının son kısmı denen bu bölge oldukça dar bir parça olmaktadır. Nefes üflediğiniz zaman doğru bir şekilde yönlendirildiğinde Obua çalgısından sesler çıkmaya başlayacaktır. İlgi alanı olduğunuz bu bölümü akademik olarak eğitim görmeniz daima önemlidir.